Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ



















ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
από τον Δημήτρη Παπέϋ



ΣΙΜΩΝΑΣ ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΒΟΗΘΟΥ (Simon ben Boethus) 30π.Χ. – 4π.Χ.
Ο Σίμωνας ήταν Ισραηλίτης, καταγόμενος από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Ήταν χαμηλής καταγωγής, αλλά είχε μια τόσο πανέμορφη κόρη, που όλη η Ιερουσαλήμ μιλούσε γι’ αυτήν.
Ο Ηρώδης ο Μέγας γνώρισε την κόρη του Σίμωνα, την  ερωτεύτηκε παράφορα και την ζήτησε σε γάμο. Το όνομά της ήταν Μαριάμη (Μαριάμ) και όταν την έκανε μία από τις γυναίκες του ονομάσθηκε Μαριάμη Β΄για να ξεχωρίζει από προηγούμενη γυναίκα του την Μαριάμη Α’ που κατά διαταγή του της είχε αφαιρεθεί η ζωή. Κατή την διάρκεια της ζωής του ο Ηρώδης παντρεύτηκε συνολικά δέκα γυναίκες. Σχετικά με την Μαριάμη Β’, κάνοντας ρουσφέτι στον πενθερό του, τον ανέβασε στο Αρχιερατικό αξίωμα. Αυτό το έκανε για να μην πει ο λαός του πως το σόι της γυναίκας που πήρε, ήταν κατώτερης τάξης. Για να ανεβάσει στο Αρχιερατικό αξίωμα το 23 μ.Χ. τον Σίμωνα τον υιό του Βοηθού,  καθαίρεσε τον Ιησού τον υιό Φάμπους που διατηρούσε το Αρχιερατικό αξίωμα από το 30 π.Χ. Ο Σίμωνας διατήρησε το αξίωμα για πολλά χρόνια ίσως και μέχρι το 5π.Χ. Αν και ο εβραίος ιστορικός Ιώσηπος αναφέρει ότι το φθινόπωρο του 5π.Χ. υπήρχε ένας άλλος Αρχιερέας, ονόματι Ματθίας που κατά την της εορτής της Εξιλέωσης (Γιομ Κιπούρ)  λόγω κολλήματος,  είχε αντικατασταθεί από κάποιον συγγενή του, τον Ελλήμο και στην συνέχεια μετά λίγες ημέρες ο Ηρώδης ο Μεγάλος τον αντικατέστησε από τον κουνιάδο του Ιωάζαρο.
Την εποχή της γέννησης του Χριστού, ο Σίμωνας ο υιός Βοηθού ήταν ο Μεγάλος Αρχιερέας των Ιουδαίων.

ΙΩΑΖΑΡΟΣ ΥΙΟΣ ΣΙΜΩΝΑ (Joazar ben Simon) 5π.Χ. – 2μ.Χ.
Ο Ιωάζαρος ήταν γιός του Σίμωνα του γιού του Βοηθού και αδελφός της Μαριάμμης της Β΄ μιάς εκ των δέκα γυναικών του Ηρώδη του Μεγάλου. Υπήρξε Μεγάλος Αρχιερέας για έξι έτη (5 π.Χ.-2 μ.Χ.) δηλαδή κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών του Ηρώδη του Μεγάλου και κατά τα έξη πρώτα έτη της βασιλείας του Αρχέλαου. Ο Αρχέλαος καθαίρεσε τον Ιωάζαρο και τον αντικατέστησε με τον αδελφό του Ελεάζαρ. [ Josephus, αρχαιότητες 17.13.1 ]

ΕΛΙΕΖΕΡ ΥΙΟΣ ΣΙΜΩΝΑ (Eleazar ben Simon) 2μ.Χ. – 3μ.Χ.
Ο Ελιέζερ ήταν γιός του Σίμωνα του γιού του Βοηθού, αδελφός του Ιωάζαρ και αδελφός της Μαριάμμης της Β΄ της μιας εκ των δέκα γυναικών του Ηρώδη του Μεγάλου. Μετά την καθαίρεση του αδελφού του από το αρχιερατικό αξίωμα τοποθετήθηκε στην θέση του. Υπήρξε Μεγάλος Αρχιερέας για μόνο τρεις μήνες από τα τέλη του 2π.Χ. έως τις αρχές του 3π.Χ.[Josephus, αρχαιότητες 17.8.1 ].

ΙΗΣΟΥΣ ΥΙΟΣ ΣΕΕ (Joshua ben Sie) 3μ.Χ. – 7μ.Χ.
Ο Ιησούς ο γιός του Σεέ κράτησε την υψηλή ιεροσύνη από το 3 π.Χ. μέχρι το 7π.Χ.. Υπήρξε ο προκάτοχος του Αρχιερατικού αξιώματος πριν από τον Αννα . [ Josephus, αρχαιότητες 17.13.1 ]. Για το πρόσωπό του δεν υπάρχει σχετική βιβλιογραφία.

ΑΝΑΝΟΥΣ ή ΑΝΝΑΣ ΥΙΟΣ ΣΗΘ (Ananus Annas ben ben Seth)
7μ.Χ. – 15μ.Χ.
Ο Αρχιερέας Άννας αναφερόμενος και ως Άνανους γιός του Σηθ μέχρι και του θανάτου του που όπως αναφέρει ο Ιώσηπος σηματοδότησε την αρχή της καταστροφής της Ιερουσαλήμ. Κατά την διάρκεια της δίκης και της εκτέλεσης του Χριστού, υπήρξε κύριος μοχλός της σκευωρίας εναντίον του. Το μέλημά του ήταν να φέρει στα μέλη του συνεδρίου την επίσημη κατηγορία. Όπως θα δούμε και πιο κάτω στον αρχιερατικό θρόνο ανέβασε πολλά μέλη της οικογένειάς του με αποτέλεσμα η εξουσία του επάνω στα μέλη του Συνεδρίου και στους επομένους από αυτόν αρχιερείς να είναι απεριόριστη. Αυτό το είδαμε και από την δίκη και καταδίκη του Χριστού, που ενώ ο Καϊάφας ήταν ο Μεγάλος Αρχιερέας ο Άννας που τον είχε ανεβάσει στον Αρχιερατικό αξίωμα συνεξουσίαζε διαθέτοντας απεριόριστη δύναμη εξουσίας.
Ο Άννας όπως και οι πέντε γιοί του που ανέβασε κατά διαστήματα στο Αρχιερατικό αξίωμα ήταν κακοί και ο ίδιος πολύ κακός. Όμως παράλληλα είχε την εύνοια και την εκτίμηση των πολιτών για τον λόγο του ότι ήταν «μεγάλος αποθησαυριστής» για τα χρήματα του Ναού.
Ο Ιουδαίος ιστορικός Ιώσηπος αναφέρει ότι όταν ο εβραίος βασιλιάς Αντύπας αφήρεσε το αξίωμα από την οικογενειοκρατική του αρχιερατεία και την έδωσε στον Ισμαήλο τον γιό του Φαβεί, οι αρχιερείς χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες που λειτούργησαν σαν θρασείς επαναστάτες, βριζόντουσαν και λιθοβολιζόντουσαν. μεταξύ τους, με αποκορύφωμα να στείλουν σκλάβους για να εισπράξουν δια της βίας τις λεγόμενες δεκάτες (το ένα δέκατο των εισοδημάτων )από τους εβραίους ιερείς με αποτέλεσμα οι τελευταίοι λόγω ανέχειας να πεθάνουν από την πείνα. (Ιώσηπος Αρχ. Κ’ 8)

ΙΣΜΑΗΛ ΥΙΟΣ ΦΑΒΙ (Ishmael ben Fabus) 15μ.Χ. – 16μ.Χ.
Ο Ισμαήλ γιός του Φαβί υπήρξε Μέγας Αρχιερέας για εννέα μήνες κάτω από την ηγεμονία του του Βαλέριου Γκράτους «Valerius Grattus» προκατόχου του Πόντιου Πιλάτου « Pontius Pilate» Σύφωνα με τους ραβίνους ήταν ένα χοντροκομένο άτομο της εποχής του. Είχε θηλυπρεπή αγάπη στην πολυτέλεια. Αναφέρεται ότι η μητέρα του είχε ράψει γι’ αυτόν μια ενδυμασία μεγάλης αξίας την φόρεσε μια και μόνη φορά και μετά την δώρησε στη δημόσια ιματιοθήκη για να μην κυκλοφορεί και δεύτερη φορά με το ίδιο ρούχο. Όπως ακριβώς κάνουν οι κυρίες της αριστοκρατίας. (Talmud, Pesachim, or of the Passover, fol. 57, verso; Yoma, or the Day of Atonement, fol. 9, verso; 35, recto; Jos., Ant., 18, 2.2; 20, 8.11; Bartolocci, Grand Bibliotheque Rabbinique, T. 3, p. 297; Munk, Palestine, pp. 563, 575).

ΕΛΕΑΖΑΡ ΥΙΟΣ ΑΝΝΑ (Eleazar ben Ananus) (Annas) 16μ.Χ. –17μ.Χ.
Ο Ελεάζαρ ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Αρχιερέα Αννα. Ήταν Μεγάλος Αρχιερέας για ένα και μόνο έτος. ο υψηλός ιερέας.

ΣΙΜΩΝ ΥΙΟΣ ΚΑΜΙΘΟΥΣ (Simon ben Camithus) 17μ.Χ. – 18μ.Χ.
Ο Σίμων ο γιος του Καμίθους, ήταν Μεγάλος Αρχιερέας για ένα και μόνο έτος. Σαν στιγμιότυπο για την ζωή του αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας που είχε με τον βασιλιάς της Αραβίας Αρέτα κάποιο σάλιο, που βγήκε από το στόμα του βασιλιά, έπεσε επάνω στο ένδυμα του Σίμωνα. Μόλις ο βασιλιάς αναχώρησε, εκείνος το έβγαλε και το πέταξε και δεν το ξαναφόρεσε. Από τους ομογενείς του αξιολογήθηκε σαν ιδιότροπο άτομο. (Talmud, Yoma, or the Day of Atonement, fol. 47, verso; Jos., Ant., 18, 2.2 )

ΙΩΣΗΦ ΚΑΪΑΦΑΣ ΓΑΜΠΡΟΣ ΑΝΝΑ (Joseph Caiaphas γαμπρός Ananus) 18μ.Χ. – 36μ.Χ.
Ο Ιωσήφ Καϊάφας διατήρησε το Αρχιερατικό αξίωμα μέχρι το 36μ.Χ. δηλαδή μέχρι το τέλος της πραιτορίας του Πιλάτου -Pilate (25-36μ.Χ) Διορίστηκε από τον Βαλέριο Γκράτο [ Josephus, αρχαιότητες 18.2.2.) Ήταν μια μαριονέτα μεταξύ των ρωμαίων και του ιερατείου αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι και καθαιρέθηκε μετά την ανάκληση του Πιλάτου από την Ρώμη. που δεν κράτησε καμία πραγματική πολιτική δύναμη. Στην Ιστορία του Χριστού υπήρξε εκείνος που οδήγησε τον Ιησού στο Πραιτόριο για να δικαστεί και να σταυρωθεί.

ΙΩΝΑΘΑΝ ΥΙΟΣ ΑΝΝΑ (Jonathan ben Ananus (Annas) 36μ.Χ. – 37μ.Χ.
Ο Ιωνάθαν ήταν γιός του Άννα που αντικατέστησε τον Καϊάφα στο Αρχιερατικό αξίωμα για έτος και στην συνέχεια καθαιρέθηκε από Βιτέλλιο (Vitellius ) και τον τετράρχη Ηρώδη τον Αντύπα το 37 μ.Χ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου