Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΜΕ ΑΛΑΤΙ Η ΣΚΕΤΟ



ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ.

Γράφει ο Δημήτρης Παπέϋ
 
Σουβλάκι με αλάτι ή
 σκέτο;
 

(Επίκαιρος διάλογος )

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΔΙΑΛΟΓΟΣ
( Η σκηνή διαδραματίζεται μπροστά στην καλύβα του Καραγκιόζη )

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Μπαμπά, όταν θα πιάσεις δουλειά, τι θ’ αγοράσεις να φάμε;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ:  Το μυαλό σου είναι πάντα κολλημένο στο φαί.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Πεινάω, καλέ μπαμπάκα, πεινάω.


ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Κοιλιόδουλε, ξεχνάς γρήγορα. Πριν την κρίση την οικονομική, τι σου είχα πάρει, τότε που δούλευα στο μπακάλικο του Πεπόνια,;

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Τι μου είχες πάρει; Δεν το θυμάμαι.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ρε αχάριστε, δεν σου είχα αγοράσει, σουβλάκι με διπλή πίττα.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Α ναι ένα σουβλάκι,  που απ’ ότι θυμάμαι, το μοιραστήκαμε πέντε νοματαίοι, εγώ, εσύ, η μαμά, ο Κοπρίτης  κι’  ο Πιτσιρίκος.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Ακριβώς! Πέντε χρόνια από τότε, με έφαγαν οι τύψεις.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Που μας αδίκησες στην μοιρασιά; Πες το μη φοβάσαι.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Όχι γι’ αυτό, άλλες τύψεις. Τύψεις να δουν τα μάτια σου. Από την μια ο Πάγκαλος δείχνοντάς με, έλεγε, «ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ», κι’ εγώ αναλογιζόμενος εκείνο το ιστορικό σουβλάκι, θεωρούσα τον εαυτό μου υπεύθυνο για το κατάντημα της χώρας μου και ένιωθα να μου κάθεται στο λαιμό. Από την άλλη, άκουγα κάποιους βουλευτές να διαμαρτύρονται, πως δεν τους φτάνει ο μισθός τους και τους λυπόμουνα τους δυστυχείςκαι σκεφτόμουνα να κάνω έρανο για να τους βοηθήσω.  Άκουγα τον Πρασινοαμερικανοκουμπότρυπα  να λέει «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ», και έβαζα την μάνα σου την Αγλαΐα, να ράβει τις τρύπες, από τις κουρελιασμένες μου τσέπες, για να μην μου πέσουν τα λεφτά που θα μας μοιράσουν. Άκουγα  τον Γαιδουροσαμαροκολοτούμπα να νευριάζει με τον Χανουμ-χοντρομπενυτζέλυ και στην συνέχεια να αγκαλιάζονται, να ερωτοτροπούν και να ρωτάει ο ένας τον άλλο,  σε ποιον θα πέσει Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ. Δεν το καλοκαταλάβαινα αυτό το τελευταίο και ετοίμαζα τα πιάτα μας, μήπως φάμε επί τέλους οικογενειακώς, λίγο ζεστό φαί. Μιλούσανε και για κάποια ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ αν είχα καταλάβει καλά και για προλάβω την μοιρασιά,  ετοίμασα εκείνη την καπνισμένη κατσαρόλα, μήπως και κονομήσω κανένα ΚΟΛΛΥΒΟ.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Και μοιράσανε πατάτες και κόλλυβα πατέρα;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Θα σου έλεγα τι μοιράσανε, αλλά είσαι μικρός και δεν πρέπει ν’ ακούς άσχημα λόγια, από τον πατέρα σου. Που λες Κολλητήρι, πέρασαν συνολικά πέντε χρόνια με πείνα και δίαιτα, όταν εμφανίστηκε το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΑΙΔΙ ΘΑΥΜΑ, από τις αριστοκρατικές συνοικίες της Αττικής, ο Τσιπρατσικαμπούμ  ολέ ολέ. Είπε πως κανένας πια δεν θα πεινάσει, κανένας δεν θα δυστυχήσει. Είπε  πως θα σκίσει τα μνημοσυνό χαρτα και ζήτησε να τον βγάλουμε Πρωθυπουργό. Όλοι οι απογοητευμένοι και οι πεινασμένοι τον ψήφισαν και με την βοήθεια κάποιου, που όπως λέγεται, ΕΙΧΕ ΚΑΕΙ,  ο Τσιπρατσικαμπούμ  ολέ ολέ, έκανε μαζί του κυβέρνηση. Όλοι  τότε φώναξαν «ΝΑΤΟΣ ΠΕΤΙΕΤΑΙ, ΝΑΤΟΣ, ΝΑΤΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ» και τρέξανε από πίσω του. Βέβαια δεν τον ακολούθησαν κατά πόδας,  αφού λίγο μετά τους άφησε και έφυγε για τα ξένα. Το τι έκανε εκεί, δεν ξέρω να σου πω Κολλητήρι, εκείνο που ξέρω χαμογελούσε συνέχεια σε όλη την ΦΑΧΤΕΝ ΦΟΥΧΤΕΝ ΛΗΣΤΡΟΥΧΤΕΝ ΚΑΓΓΕΛΑΡΙΑ. Για μια στιγμή γύρισε και έκανε ΔΗΜΟΨΩΦΙΣΜΑ οι Έλληνες ψήφισαν εναντίων των μέτρων του ΑΞΟΝΑ, αλλά αυτός μετά από ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ του Γ΄ΡΑΙΧ έβαλε ΑΥΤΟΓΚΟΛ.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Και γιατί μου τα λες όλα αυτά πατέρα;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Για να μάθεις πως δεν πρόκειται να ξανά φας  σουβλάκι.
 
ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Και γιατί πατέρα;

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Το γιατί να το απευθύνεις στον τον σαΐνι γιαλατζί υπουργό ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΣΑΚΑΛΟ-ΚΟΤΟ-ΦΩΡΟ-ΠΝΙΧΤΗ που πήρε την θέση του μεγάλου ΒΑΡΟΥΧ-ΦΑΚΙ, που για πέντε μήνες είχε τρελάνει τον γυναικείο πληθυσμό της υφηλίου. Κατ’ αρχάς να ρωτήσεις τον Ευριπίδη, που έμαθε το « τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, έξη το λαδόξυδο». Αν το έμαθε στα ξένα Πανεπιστήμια, που σπούδαζε τόσα χρόνια, πες του πως αυτό ελληνικότατο. Το εφάρμοζαν οι μπακάληδες του παλιού καιρού, όταν κλέβανε την φτωχολογιά.

Ρώτησέ τον και κάτι άλλο πιο σοβαρό που μας αφορά - Γιατί επέβαλε στο ΑΝΑΛΑΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΦΠΑ 13% και στο ΑΛΑΤΙΣΜΕΝΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ 23% - Ρώτησέ τον αν τον τελευταίο καιρό, αυτός και η κυβέρνησή του, έχουν επισκεφτεί τα εξωτερικά ιατρεία του «Δρομοκαΐτειου» .

 Όσο για τ’ αλάτι, οι εξαπατημένοι ψηφοφόροι, έχουν τόνους απ’ αυτό για να ρίξουν από πίσω τους, ώστε να τους στείλουν στον αγύριστο ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙ.

ΚΟΛΛΗΤΗΡΙ: Άρχισαν  να  μου τρέχουν  τα σάλια.

ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ: Θα σου τρέχουν τα σάλια, όσο θα υπάρχουν παραμυθάδες πολιτικοί και μωρόπιστοι ψηφοφόροι.

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΕΥ

(Δημήτρης Γ. Παπαχατζής)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου